vrijdag 7 december 2012

Lust, Caution / Se, jie (2007)

Land: China / Hong Kong
Regie: Ang Lee
Cast: Tony Leung Chiu Wai, Tang Wei, Wang Leehom, Joan Chen




Ten tijden van de Tweede Wereldoorlog vormen een groep studenten in Shanghai een plan om Mr. Yee (Tony Leung Chiu Wai), een Chinese politicus die werkt als marionet voor de Japanners, te vermoorden. Om dit plan te doen laten slagen moeten ze zorgen dat één van de studenten succesvol in Mr. Yee’s kringen infiltreert. Wong Chia Chi (Tang Wei) doet zich voor als vrouw van een rijke zakenman en moet als Mak Tai Tai proberen Mr. Yee te verleiden. De operatie duurt langer en is moeilijker dan verwacht. Elk foutje kan funest zijn voor de gehele groep. 

De in Taiwan geboren prijswinnende regisseur Ang Lee, bekend van o.a. Brokeback Mountain, levert met Lust, Caution een interessante 2,5 uur kijkplezier. De lengte van de film lijkt op voorhand wat af te schrikken, maar de film blijft toch, op wat kleine momentjes na, constant boeiend. Het verhaal, gebaseerd op een roman geschreven in de jaren vijftig van de vorige eeuw, is hier zeker debet aan. Maar niet alleen dat. Zoals wel vaker speelt Leung z’n personage weer met verve en ook de beeldschone Tang, die naast wat eerder tv werk haar debuut maakt op het grote doek, laat zien waarom juist zij uit 10.000 kandidaten gekozen is. Desondanks zou de film zijn charme niet verliezen als deze ietwat ingekort zou zijn en zodoende op voorhand een groter publiek aan zou kunnen spreken.

De film ademt de sfeer van China en Hong Kong van de jaren veertig uit. Speciale aandacht is geschonken aan de typische Chinese kledingdracht en haarstijlen, maar ook het straatbeeld ziet er uit zoals je mag verwachten. De dramatische scènes worden prima ondersteund door mooie muziek, maar daar houdt de rol van de muziek dan ook bij op. De muziek is dan ook niet sfeerbepalend in deze thriller. De mooie belichting in de over het algemeen ietwat grauwige beelden is dat stukken meer. De beelden worden getoond in een aangenaam tempo. Het camerawerk is wat aan de rustige kant en snelle chaotische beelden ontbreken. Deze rustige stijl van filmen past precies bij de inhoud die getoond wordt: het infiltreren in het kringen van Mr. Yee is immers ook een proces dat rustig en geleidelijk uitgevoerd wordt.

Wat deze film zo interessant maakt is dat je stukje bij beetje de ontwikkeling van de hoofdpersonen op een intieme manier doormaakt. De camera weet de spanning tussen Leung en Tang op de juiste wijze vast te leggen. De vele close-ups in de mooi belichte donkere ruimtes geven de kijker het gevoel alsof zij dicht bij de ‘actie’ aanwezig zijn.

Het schitterende acteerwerk te samen met de mooie sfeervolle beelden en de intieme kijk in de ontwikkeling van de personages maken van Lust, Caution een film die terecht verschillende grote prijzen in de wacht gesleept heeft.


Waardering: 4 / 5. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten