vrijdag 25 januari 2013

Departures / Okuribito (2008)

Land: Japan
Regie: Yôjirô Takita
Cast: Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki, Ryôko Hirosue


Wanneer Daigo Kobayashi (Masahiro Motoki) zijn droom om professioneel cello te spelen in een orkest nog maar net verwezenlijkt heeft, spat deze reeds uiteen als het orkest ophoudt te bestaan. Uit diepe teleurstelling verkoopt hij z’n cello en verhuist met zijn vrouw  Mika (Ryôko Hirosue) naar het platteland waar zij samen een nieuwe start willen maken. Op zoek naar een baan stuit Daigo op een advertentie in de krant en besluit te solliciteren. Tegen zijn verwachting in solliciteert hij niet op een functie in een reisbureau, maar op een baan als “nakoshi”, iemand die de overledenen klaarmaakt om in de kist gedragen te worden en de reis naar het hiernamaals te maken. Ikuei Sasaki (Tsutomu Yamazaki), baas van het bedrijf, is maar wat blij dat er eindelijk iemand komt solliciteren en neemt Daigo direct aan. Ondanks dat zijn vrouw en vrienden vol minachting neerkijken op Daigo’s nieuwe baan, blijft hij hier toch mee doorgaan. 

Regisseur Yôjirô Takita heeft van dit originele Japanse drama een wonderschone film weten te maken. Schitterende beelden volgen zich in een rustig en prettig tempo elkaar op zonder ook maar op een moment saai te worden. 

De fraaie beelden worden ondersteund door de geweldige orkestmuziek. De muziek weet de sfeer van de film op uitstekende wijze te vatten en dit geldt niet slechts bij de solo’s van Daigo. Zonder enige twijfel speelt de muziek een belangrijke rol in Departures, zowel als sfeerbepaler alsmede onderdeel van het verhaal.

De karakters worden op overtuigende wijze ingevuld. Vooral hoofdrolspeler Masahiro Motoki laat zien van alle markten thuis te zijn. Zo is in dit drama ruimte voor zowel een lach als een traan. Beide facetten worden door met name Masahiro, maar ook door Tsutomu Yamazaki, uitstekend beheerst. 

De ontwikkeling die Daigo doormaakt in de film wordt op subtiele wijze symbolisch weergegeven. De ervaren kijker van Aziatische cinema zal deze metaforen eruit weten te plukken, iets dat de kijkervaring verrijkt. Maar ook voor hen die minder bekend zijn met deze soort films en de metaforen misschien niet direct oppikken, zullen met plezier naar Departures kijken.


Waardering: 4,5 / 5.

1 opmerking: