vrijdag 4 april 2014

Crouching Tiger, Hidden Dragon / Wo hu cang long (2000)

Land: China / Hong Kong / Taiwan
Regie: Ang Lee
Cast: Chow Yun-fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi, Chang Chen, Cheng Pei-pei, e.a.

/2014/04/crouching-tiger-hidden-dragon-wo-hu.html
Een bijzonder zwaard dat ooit toebehoorde aan de befaamde vechter Li Mu Bai (Chow Yun-fat) wordt uit zijn woning gestolen. De vrouwelijke krijger Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) voelt zich schuldig omdat het wapen onder haar toezicht is ontglipt. Jen Yu (Zhang Ziyi) ontmoet Shu Lien en is erg onder de indruk van haar. Achter Jen’s onschuldige uiterlijk zit echter veel meer verborgen. Meester Li is ondertussen meer gefocust op het nieuws dat Jade Fox (Cheng Pei-pei), de moordenaar van zijn leermeester, gesignaleerd zou zijn. Azende op wraak gaat Li samen met Shu Lien opzoek naar het het gestolen wapen én Jade Fox.

‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ is ongetwijfeld een van Azië’s bekendste titels. Met vier gewonnen Oscars kon de internationale filmwereld dan ook niet om haar heen. Vooral ook door de ervaren supersterren Chow and Yeoh, alsmede de relatieve nieuwkomer Zhang. Voor de jonge Zhang betekende deze film haar definitieve doorbraak bij het grote publiek.

Wat meteen opvalt aan dit met actie gevulde martial arts drama is de manier waarop alles in beeld is gebracht. Zoals in alle top martial arts films zijn de gevechten prachtig gechoreografeerd en is de uitvoering subliem. Het enige minpuntje is dat het zweven van de vechters, wat niet ongebruikelijk is in dit genre, wel op een heel lelijk en ongeloofwaardige manier in beeld is gebracht. Zelfs voor een film uit 2000. Net als de cinematografie is ook de muziek van grote klasse. Schitterende serene Aziatische klanken worden afgewisseld met opzwepende westerse tonen die onder de actiescènes zijn gemonteerd. Niet voor niets waren twee van de vier Oscars voor respectievelijk beste cinematografie en beste muziek.

‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ schaart zich in het rijtje puike martial arts films afkomstig uit China en Hong Kong. Alles ziet er fraai uit en klinkt lekker in de oren. Het verhaal is alleen iets minder spectaculair dan gehoopt. Ook de flashback van Jen’s karakter doet wat van het tempo inleveren. Dat had iets beter opgelost kunnen worden. Vergis je echter niet. Mede door het spel van de hoofdrolspelers, de muziek en de manier van filmen verdient de film dubbel en dwars de aandacht.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten