vrijdag 26 juni 2015

Jalanan (2013)

Land: Indonesië
Regie: Daniel Ziv
Cast: Boni, Ho, Titi

http://kanebutlerreviews.blogspot.com/2015/06/jalanan-2013.html


Boni, Ho en Titi zijn drie straatmuzikanten die hun kleine beetje geld verdienen door tijdens busritten in Jakarta op te treden. Met een gitaar als enigste bezit moeten ze dag in dag uit hun gemiddelde daginkomen van zo’n $1,5 bij elkaar zien te spelen. Het leven op straat is niet makkelijk, maar het drietal weet er het beste van te maken. Hun muziek vertelt hun ervaringen en kijk op het hedendaagse Jakarta en alles wat daar mis mee is.

‘Jalanan’ is een documentaire die de kijker meeneemt in het fascinerende bestaan van drie rasoptimisten die het beste van een verschrikkelijke situatie weten te maken. Hoewel de armoedige leefomstandigheden niet te missen zijn, richt de filmmaker zich meer op de positiviteit van zijn drie hoofdrolspelers. Dit zorgt voor een goede balans van compassie en hoop.

Maar medelijden is iets dat de kijker eigenlijk niet hoeft te hebben voor de getalenteerde busspelers. De drie sterren vinden zichzelf helemaal niet zielig en dat komt ook goed over.  Alle drie hebben ze zo hun eigen doelen in het leven en ze zijn er van overtuigd dat ze een betere toekomst tegemoet zien. Hoop is in deze muzikale documentaire het toverwoord.

‘Jalanan’ is een aangrijpende doch fijne docu om naar te kijken. Er wordt een authentiek beeld geschetst over het leven als bus spelende straatmuzikant in het overvolle vaak arme Jakarta, maar weet door de opgetogen en grappige hoofdpersonen het publiek al snel voor zich te winnen. De unieke kijk in het leven van drie doodgewone Indonesiers zorgt ervoor dat je Jakarta ziet zoals je het nog nooit eerder gezien hebt.


Waardering: 4 / 5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten